Home Blog Gutenberg in WordPress: wat is het precies?
WordPress komt met Gutenberg: wat is het precies?
share

Op 27 mei 2003 is de eerste versie van WordPress gelanceerd. Matthew Mullenweg heeft WordPress initieel ontwikkeld als blog-beheer systeem. Mede door haar eenvoud en de enorme stijging in het aantal websites en blogs is WordPress snel groter geworden. Fast forward 15 jaar en WordPress wordt allang niet meer alleen voor blogs gebruikt. Het heeft zelfs the battle of the CMS’es ruimschoots gewonnen: ruim 59% van de websites die een CMS hebben draaien op WordPress.

Er is één probleem: onder de motorkap is WordPress nog steeds een blogsysteem. Dit maakt het op z’n zachtst gezegd omslachtig om sommige beheertaken uit te voeren. Dit geldt zeker voor de wat grotere of complexere websites. Zowel voor contentbeheerders als voor developers die een functie willen toevoegen is dit een uitdaging. Bij Webbio zagen we dit 3 jaar geleden ook en zijn we aan een oplossing gaan werken. Dit is onze modulaire beheeromgeving geworden. In essentie een op marketeers gerichte beheeromgeving waarin je heel flexibel bent in het opbouwen van pagina’s omdat je met blokken werkt, in plaats van voorgeprogrammeerde templates:

Enter Gutenberg

De WordPress community is het met ons eens en heeft de handen ineen geslagen om de beheeromgeving van de grond af aan opnieuw te ontwerpen. Ze hebben er de naam Gutenberg aan meegegeven, naar de Duitser Johannes Gutenberg die meer dan 500 jaar geleden een veel effectievere drukpers uitvond. Doel is om het creëren en beheren van rijke content veel eenvoudiger te maken. Het leuke is dat onze modulaire filosofie ook in Gutenberg verwerkt is.

Voordelen voor de contentbeheerder

Toch biedt Gutenberg nog veel meer voordelen dan onze modulaire beheeromgeving. Dat is vooral mogelijk omdat Gutenberg volledig in JavaScript geschreven is. Dit is een taal die sneller en veel interactiever is dan PHP. Je ziet dit terug in onderstaande voordelen.

1. Je ziet real-time waar je mee bezig bent

Je werkt direct in je kant-en-klare artikel of pagina. Je hoeft niet eerst op ‘opslaan’ te klikken en een preview te laden. Je ziet direct hoe het eruit ziet. Ik weet uit ervaring dat dit heel handig is om een artikel te finetunen. Op WordPress.org vind je een werkende demo hiervan.

Werking Gutenberg WordPress editor Image credit: WordPress.org

2. Modulair werken in blocks

Met behulp van JavaScript tilt Gutenberg het modulaire werken naar een veel hoger niveau. In Gutenberg heten modules blocks. Standaard zitten de volgende blocks er al in:

De standaard WordPress Gutenberg blocks Image credits: WordPress.org

Het toevoegen ziet er zo uit:

Hoe voeg je een WordPress Gutenberg block toe? Image credit: WordPress.org

3. Gebouwd voor mobiel

De WordPress beheeromgeving werkt momenteel niet op smartphones. Met Gutenberg wordt dit in één klap opgelost. De interface is zeer vriendelijk voor je smartphone, zodra je ingelogd bent kun je je hele website eenvoudig beheren.

4. Toegespitst op rich media

Pagina’s en artikelen worden steeds rijker aangekleed met citaten, video’s, testimonials, bewegende afbeeldingen en in de toekomst misschien wel VR embeds. Met Gutenberg is het contentbeheer hier volledig op voorbereid.

5. Intuïtief in gebruik

Doordat Gutenberg op JavaScript draait is het mogelijk geweest om het zeer intuïtief te maken. Ben je aan het typen en gebruik je bijvoorbeeld een / dan kun je heel snel overschakelen naar een andere opmaak zonder te stoppen met typen:

Autocomplete functie WordPress Gutenberg Image credit: Kinsta.com

6. Taal van de toekomst

JavaScript is de web-taal van de toekomst. Internetgiganten zoals Google, Facebook en WordPress zorgen er langzaam maar zeker voor dat het hele web hierop gaat draaien. Het bewijs daarvan én waarom dit voor gebruikers goed nieuws is lees je in een volgend artikel.

Verhouding Gutenberg en Webbio beheeromgeving

Een deel van de flexibiliteits-voordelen hebben Webbio klanten al in hun bestaande omgeving. Onze oplossing is echter in PHP gebouwd binnen de bestaande mogelijkheden en randvoorwaarden van WordPress. Het is onze overtuiging dat klanten bij ons blijven omdat ze tevreden zijn, niet omdat ze moeten. Dat betekent dat een ander webbureau ook met onze modulaire beheeromgeving binnen WordPress uit de voeten moet kunnen. Nu WordPress zelf met een JavaScript achterkant komt wordt de hele ervaring zeker naar een volgend niveau getild.

Ben je benieuwd naar de gevolgen voor jullie WordPress site, de timing en andere praktische zaken? Houd dan dit blog in de gaten voor meer alle relevante updates en informatie.

Contact

Geen irritant salespraatje of hyperactief funnel-management. Gewoon ouderwets een vraag stellen en snel antwoord krijgen.

Je kunt ons ook bellen op 024 8200 231

    • Dit móeten we mededelen:
      Wanneer je op versturen drukt ga je akkoord met ons privacy policy.
    • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.