Home Blog Waarom JavaScript de programmeertaal van de toekomst is
JavaScript: de programmeertaal van de toekomst
share

Vóór de uitvinding van de spijker werden overal ter wereld andere manieren gebruikt om houten constructies te maken. Van touwen tot koeienmest, zo’n beetje in elke regio werd iets anders gebruikt. Dit is te vergelijken met wat er gaande is op het hedendaagse internet. Websites gebruiken een combinatie van programmeertalen zoals PHP of .NET. Mobiele apps gebruiken Swift, Java of een van de vele andere opties. Al deze verschillende talen maken digitale platformen voor bedrijven onnodig duur en minder schaalbaar omdat uitbreiding langer duurt: laat maar eens een Japanner, een Spanjaard en een Amerikaan samen een IKEA kast in elkaar zetten. Ook ervaren gebruikers een minder goede user experience omdat het IT-landschap voor marketingcommunicatie niet goed samenwerkt onder de motorkap.

In de laatste jaren is er één programmeertaal die zich onderscheidt van alle anderen door zowel het leven van de developer (en dus van de eigenaar) als dat van de gebruiker beter te maken: JavaScript. Omdat nu ook WordPress haar liefde voor JavaScript openbaar maakt met de komst van Gutenberg (een volledig JavaScript-based redesign van de content editor) lichten we kort toe wat JavaScript zo populair maakt. Dit is namelijk heel relevant voor al onze klanten. We proberen de hoeveelheid tech-jargon beperkt te houden om het vooral leesbaar te houden voor marketeers.

De voordelen van JavaScript

JavaScript bestaat al sinds 1995. Omdat het een zogenaamde open standaard is kan iedereen eraan bijdragen en is het toepassingsgebied sterk vergroot door de jaren heen. JavaScript (JS) kent de volgende voordelen:

 1. JS draait in de meeste browsers op de V8 engine van Google. Hierdoor is JS extreem snel, vaak veel sneller dan andere talen.
 2. JS werkt zowel op de server als in de client van de gebruiker waardoor het zowel een back-end als een front-end taal is (en daarmee heel compleet);
 3. JS zorgt voor meer interactiviteit, zo kun je een actie triggeren door met je muis ergens overheen te bewegen, te sliden of te drag-and-droppen;
 4. JS werkt heel goed samen met andere platformen en programmeertalen;
 5. JS heeft veel populaire raamwerken en bibliotheken die naadloze cross-platform overgangen mogelijk maken. Denk aan één gebruikerservaring tussen een webapplicatie en een smartphone app;

Deze eigenschappen maken dat JavaScript razendsnel groeit, en aan die groei lijkt voorlopig geen einde te komen.

JavaScript in de praktijk (voorbeelden)

Omdat voorbeelden veel meer zeggen dan een lijstje met benefits vind je hier drie concrete voorbeelden van platformen die gebruik maken van JavaScript.

Histography.io

De developer van dit platform heeft iets heel gaafs gedaan wat zonder JavaScript niet mogelijk was geweest. In een interactieve tijdlijn is de gehele bekende geschiedenis (14 miljard jaar) zichtbaar gemaakt. Alle historische gebeurtenissen van Wikipedia zijn automatisch opgehaald, terwijl van Google automatisch een afbeelding en van Youtube een video is gehaald. Ga met je muis op een puntje staan en in een blowup krijg je te zien om welke gebeurtenis het gaat. Tegelijkertijd kun je ook scrollen waardoor het totale tijdvak dat je inzicht hebt verandert. Zowel het aantal puntjes verandert, als ook de vorm van de tijdlijn, omdat de relatieve distributie anders wordt. Bekijk het zelf: http://www.histography.io/

javascript tijdlijn

 

Typeform.com

Zelf ben ik groot fan van Typeform. Het is een web-based tool waarmee je écht gebruiksvriendelijke formulieren kunt maken. Je gebruikt Typeform voor allerhande zaken, van een Quiz tot en met een sollicitatieformulier of een evaluatie. De directe feedback wanneer je een veld invult of aanklikt (mogelijk gemaakt door JavaScript) maakt het zo extreem gebruiksvriendelijk. Klik maar eens een willekeurig voorbeeld aan op deze pagina: https://www.typeform.com/examples/

typeform voorbeeld

 

The Wild Path

Op https://tympanus.net/Development/StorytellingMap/ vind je een visuele, interactieve rondreis door Ijsland. Ook hier heeft de developer optimaal gebruik gemaakt van de interactieve mogelijkheden van JavaScript, zonder de interface traag te maken. 

javascript reis

 

De populariteit van JavaScript

Github, ‘s werelds grootste en meest populaire code hosting platform, becijfert jaarlijks het aantal keren dat hun dienst gebruikt wordt per programmeertaal. JavaScript staat met kop en schouders bovenaan:

javascript populariteit

Image: Github Octoverse 2017

Dit heeft onder andere te maken met het feit dat grote internetgiganten steeds vaker JavaScript gaan gebruiken in hun ontwikkeling. Over enkele weken lees je daarover meer in een volgend blog artikel.

Conclusie

Hopelijk heb je nu iets meer inzicht in de pluspunten van JavaScript. Dit helpt je om te begrijpen waarom WordPress met haar nieuwe beheeromgeving maximaal inzet op deze taal. Hoe de voordelen van JavaScript tot uiting komen in Gutenberg lees je in ons vorige artikel. Bij Webbio volgen we deze ontwikkelingen op de voet én zijn we hier heel blij mee, omdat we graag met JavaScript werken. Zowel voor WordPress projecten als (web)applicaties.

Contact

Geen irritant salespraatje of hyperactief funnel-management. Gewoon ouderwets een vraag stellen en snel antwoord krijgen.

Je kunt ons ook bellen op 024 8200 231

  • Dit móeten we mededelen:
   Wanneer je op versturen drukt ga je akkoord met ons privacy policy.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.